

SOLCELLEANLEGG
Mr Elektro har lang fartstid med installering av solcelleanlegg. Vi monterer anlegg tilpasset boliger og mindre bygg, samt til større offentlige og private næringsbygg. Gjennom salg og montering av mange hundre solcelleanlegg gjennom flere år, har dette gjort oss til en erfaren og stor aktør på det sentrale Østlandet.
Mange tror at solceller kun er lønnsomt i visse himmelretninger. Dette stemmer ikke alltid. Vi kan installere systemer for deg i mange variasjoner, og vil samarbeide med deg for å finne beste løsning for din eiendom.
Om du har flere spørsmål om solcelleanlegg, kan du enkelt bruke kontakt skjemaet på hovedsiden, eller bruke informasjonen under for å starte en hyggelig fagbasert samtale :)

Hvorfor investere i et solcelleanlegg
Hva koster strømmen deg:
Strømmen du bruker måles i kWh. Du betaler en timespris for det antall kWh som brukes. Timesprisen varierer veldig mye mellom 0,2 og 2,5 kroner. Det er noen timer da prisen kommer opp i 4-8 kr/kWh, og en gang i blant er det negativ pris. Men dette utgjør ingen stor kostnad eller besparelse for deg som bruker, da det ikke forekommer ofte. Det er prisgjennomsnittet over tid som betyr noe ved vurdering når det skal investeres i et solcelleanlegg.
I dag består din strømkostnad av to deler.
-
Nettleien:
-
Består av et fastledd og et effektledd (kr/kWh av ditt forbruk)
-
Ligger ofte på ca 0,5 kr/kWh eller høyere.
-
Nettleien vil øke om du øker forbruket, grunnet trinn på 5, 10, 15, 20,... kWh
-
Det er å forvente at nettleien vil øke fremover, grunnet kraftige investeringer i nettet fremover
-
-
Spotprisen (pris på forbruket ditt i kr/kWh)
-
Bestemmes en gang i døgnet på kraftbørsen Nordpool for de neste 24 timer
-
Settes pris per time
-
Varier mye mellom kr. 0,2 - 2,5 per kWh
-
Når strømmen er billig, er nettleien høyere enn det du betaler for strømmen per kWh.
Strømstøtten - hvordan påvirker den lønnsomheten til et solcelleanlegg?
Strømstøtteordningen vi har i Norge er unik og begrenser totalkosten ved strømforbruket. Den gjelder i dag for boliger og bønder. Offentlige bygg, næringsbygg og fritidsboliger har ingen strømstøtte.
Isolert sett, så vil en strømstøtteordning, slik den er i dag med at den dekker 90% av kostnaden på spotprisen over kr 0,75 ex mva, eller som valgflesk "fast Norgespris på kr 0,5 inklusive mva", gjøre en investering i solcellepanel mindre lønnsomt. Strømstøtten har i dag en maksgrense på 5000 kWh/mnd per målestand (bygning).
Ulempen er at strømstøtten er uforutsigbar, og at den er politisk styrt. Du vet ikke hvor lenge den vil gjelde, og også mest sannsynlig blir den en kasteball mellom valgår og politiske hestehandlinger i fremtiden.
Lønnsomhet:
Det vi ser, er at med strømstøtte "Norgespris" eller med støtte ordningen som gjelder i dag, kan vi regne med ca kr 1,0 kr/kWh i gjennomsnittspris inklusive nettleie og mva.
Et solcelleanlegg som er tilpasset boligen/bygget og som er lokalisert på Østlandet, vil derfor ofte være nedbetalt på ca 10 år.
Ved investering i solcelleanlegg vil det for boliger utløse støtte fra Enova, oppad begrenset til kr 32.500,-. Du kan lese mer om Enova sine kriterier for støtte her.
Med solcellepaneler som har en produsent effektgaranti på ca 87% etter 30 år, gir dette gratis strøm i ca 20 år. Dette gir etter vår mening en veldig god langsiktig investering. Det er å forvente at solcellepanelene lever utover effektgarantien til produsentene.
Med et solcelleanlegg får du et bygg som er bedre rustet i forhold til ustabile strømleveranser, og også bedre stilt i forhold til beredskap under krisetider. Under gitte forutsetninger, kan solcelleanlegget også bidra til å gi deg en bedre energikarakter på bygget, da det bidrar til å gjøre bygget til et "Nullhus". Et Nullhus er, forenklet forklart, et bygg som produserer like mye energi som det forbruker gjennom et år, og som er klimanøytralt gjennom byggets levetid
Investerer man i batteripakker, eller påser at det kjøpes en EL-bil som kan brukes som et lagringspotensial (batteri) for solenergi, vil det bidra til en god og moderne energiløsning for bygget.
